Mittwoch, 9. März 2016

Peter Stuyvesant - Wall Street (ΒΙΝΤΕΟ)

Peter Stuyvesant
Από το 1610 ξεκίνησαν Ολλανδοί έμποροι ένα επικερδές εμπόριο γούνας με τους κατοικούντες Ινδιάνους στην Αμερική.
 

Η οικογένειά του Peter Stuyvesant (1612-1672) ήταν μεγάλοι γαιοκτήμονες στο βορειοανατολικό τμήμα της Νέας Άμστερνταμ. Το 1645 παντρεύτηκε την Judith Bayard (1610 -1687) της οικογένειας Bayard. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά τον Balthasar Lazarus και τον Nicolaes Willem Stuyvesant. Το 1950 ο Stuyvesant, δέχτηκε επίθεση από ισπανικό οχυρό στο St Martin. Μια μπάλα κανονιού ακρωτηρίασε το δεξί του πόδι.

Ο Stuyvesant υπηρέτησε ως τελευταίος ολλανδικός Γενικός Διευθυντής της αποικίας Νέας Ολλανδίας από το 1647 έως ότου παραχωρήθηκε στην Αγγλία η οποία μετά την μετονόμασε σε "Νέα" Υόρκη. Το όνομα προέρχεται από την πόλη Γιορκ (αγγλ. York, παλαιότερα αναφερόμενη ως Υόρκη), μια παλαιά, περιτειχισμένη πόλη, κτισμένη ανάμεσα στους ποταμούς Ουζ (Ouse) και Φος (Foss) στο βόρειο Γιορκσάιρ της Αγγλίας.
York - England

Το New Amsterdam μετονομάστηκε Νέα Υόρκη στις 8 Σεπτεμβρίου 1664, προς τιμήν του τότε Δούκα της Υόρκης (αργότερα James II της Αγγλίας). Το 1667 η Ολλανδία εγκατέλειψε το αίτημα τους προς την πόλη και το υπόλοιπο των αποικιών τους σε αντάλλαγμα για τον έλεγχο των Νήσων Spice.

Εθνόσημο P. Stuyvesant

O Peter Stuyvesant ήταν μια σημαντική "φιγούρα" στην πρώιμη ιστορία της πόλης Νέας Υόρκης. Τα επιτεύγματα του Stuyvesant ως γενικού διευθυντή περιελάμβανε την μεγάλη επέκταση - ανοικοδόμηση και τον διακανονισμό της πόλης Νέο Άμστερνταμ (New Amsterdam - Nieuw-Amsterdam) μέχρι και πέρα από το νότιο άκρο του Μανχάταν. Μεταξύ των έργων που χτίστηκαν υπό την διοίκηση του Stuyvesant ήταν η κατασκευή του προστατευτικό τείχος που ονομάτιζε ο δρόμος γύρω από τον τύχω, δηλαδή Wall Street, όπως και το κανάλι που έγινε ο Ευρύς Δρόμος (Broad Street) αργότερα ονομάζετε Broadway.Εδώ αξίζει να κάνουμε μια μικρή παρένθεση για την ιδρύσει του Χρηματιστηρίου την περίφημη "Wall Street" η αν θέλετε ο δρόμο γύρο από τον τύχω ... που κατασκεύασε ο Stuyvesant για να μην "ενοχλούνται" από τους Ινδιάνους. 


Η συμφωνία Buttonwood, η οποία έλαβε χώρα στις 17 Μαΐου, 1792 ξεκίνησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου και Αξιών της Νέας Υόρκης όπου τώρα ονομάζεται το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η συμφωνία υπεγράφη από 24 χρηματιστές, 68 η Wall Street στη Νέα Υόρκη κάτω από ένα δέντρο "Buttenwood". Την οργάνωση συνέταξαν 24 αστυφύλακας (Brokers) της 8 Μαρτίου του 1817, και ονομάστηκε η ίδια "New York Stock & Exchange Board". Το 1863, το όνομα αυτό άλλαξε σε μια πιο σύγχρονη μορφή, το "New York Stock Exchange".


Απεικόνιση των εμπόρων κάτω από το δέντρο Buttonwood


Συμφωνία Buttenwood  (Museum of American Finance)
Λίστα με τα ονόματα των 24ων χρηματιστών που υπόγραψαν την συμφωνία Buttonwood

Peter Anspach … 3 Great Dock Street
Armstrong & Barnewall … 58 Broad Street
Andrew D. Barclay … 136 Pearl Street
Samuel Beebe … 21 Nassau Street
G. N. Bleecker … 21 Broad Street
Leonard Bleecker … 16 Wall Street
John Bush … 195 Water Street
John Ferrers … 205 Water Street
Isaac M. Gomez … 32 Maiden Lane
Travis Handak … 55 Broad Street
John A. Hardenbrook … 24 Nassau Street
Ephraim Hart … 74 Broadway
John Henry … 13 Duke Street
Augustine H. Lawrence … 132 Water Street
Samuel March … 243 Queen Street
Charles McEvers Jr. … 194 Water Street
Julian McEvers … 140 Greenwich Street
David Reedy … 58 Wall Street
Robinson & Hartshorne … 198 Queen Street
Benjamin Seixas … 8 Hanover Square
Hugh Smith … Tontine Coffee House
Sutton & Hardy … 20 Wall Street
Benjamin Winthrop … 2 Great Dock Street
Alexander Zuntz … 97 Broad StreetΕπίσης αναφέρετε το "δέντρο" Buttenwood στο τραγούδι της Cass Eliot 
Dream a little dream of me ...

Ας επανέρθουμε στην αποικία Νέα Άμστερνταμ και τον Peter Stuyvesant
Ο Γενικός Διευθυντής δεν ανέχονταν πλήρη θρησκευτική ελευθερία στην αποικία της Νέας Άμστερνταμ. Ήταν έντονα δεσμευτικός για την υπεροχή της Ολλανδικής ανασχηματισμένης εκκλησίας. 
Έτσι ο Stuyvesant αρνήθηκε να επιτρέψει Εβραίους πρόσφυγες να εγκατασταθούν μόνιμα στη Νέα Άμστερνταμ (χωρίς διαβατήρια) και να ενταχθούν στην υπάρχουσα κοινότητα των Εβραίων (με διαβατήρια από το Άμστερνταμ). Ο Stuyvesant προσπάθησε "με φιλικό τρόπο" να αποχωρήσουν οι Εβραίοι από την αποικία.

Στο έγγραφο που έστειλε ο Stuyvesant στην Ολλανδική Εταιρεία Δυτικών Ινδιών το 1654 αναφέρει σχετικά: «H δόλια φυλή, μισητοί και βλάσφημοι στο όνομα του Χριστού, δεν επιτρέπεται να μολύνει αυτή τη νέα αποικία". Αναφέρθηκε στους Εβραίους ως «απεχθές φυλή» και «τοκογλύφους» και εξέφρασε την επιθυμία ότι οι Εβραίοι έποικοι της Νέας Άμστερνταμ δεν θα πρέπει να έχουν της ίδιες ελευθερίες που απολαμβάνουν οι Εβραίοι στην Ολλανδία.

Η ένσταση του Stuyvesant ακυρώθηκε "μετά από πίεση" των διευθυντών της Εταιρείας (? ... μάλλον ο P. Stuyvesant δεν γνώριζε ότι στην εταιρεία υπήρχαν Εβραίοι διευθυντές ...!) Έτσι η απάντηση της εταιρείας ήταν καταπέλτης!

Ο Διευθυντής της αποικίας Νέας Ολλανδίας Peter Stuyvesant πρέπει να ενθαρρύνει τους Εβραίους μετανάστες να παραμείνουν στην αποικία - με την υποστήριξη της εταιρείας (!). Αλλά δεν θα τους επιτρέψει να οικοδομήσουν συναγωγή, αναγκάζοντάς τους έτσι να λατρεύουν σε ιδιωτικό σπίτι.

Λίγα λόγια για την Ολλανδική Εταιρεία Δυτικών Ινδιών:
Το ολλανδικό δουλεμπόριο ξεκινάει συστηματικά στις αρχές του 17ου αιώνα με την ίδρυση της Ολλανδικής Εταιρείας Δυτικών Ινδιών (West-Indische Compagnie ή WIC). Μέχρι το 1730 η WIC κατείχε το μονοπώλιο στο εμπόριο σκλάβων. Μετά την κατάργηση του μονοπωλίου, η Εμπορική Εταιρεία Μίντελμπουρχ (Middelburgsche Commercie Compagnie ή MCC) έγινε η κύρια ολλανδική εταιρεία δουλεμπορίου.
Παρ' όλο που η δουλεία ήταν παράνομη στο εσωτερικό της χώρας, ως δραστηριότητα άκμασε στα πλαίσια της αποικιακής πολιτικής της ολλανδικής αυτοκρατορίας και βοήθησε σημαντικά τη στήριξη της οικονομίας. Συνολικά, υπολογίζεται πως οι Ολλανδοί έστειλαν περίπου 550.000 Αφρικανούς σκλάβους να διασχίσουν τον Ατλαντικό, 75.000 από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους εν πλω, χωρίς να φτάσουν ποτέ στον προορισμό τους. Οι περισσότεροι από αυτούς πουλήθηκαν από Ολλανδούς έμπορους στο Σουρινάμ (πρώην Ολλανδική Γουιάνα) και τα ολλανδικά νησιά της Καραϊβικής. Επιπλέον, δεκάδες χιλιάδες σκλάβοι κυρίως από την Ινδία αλλά και από την Αφρική, μεταφέρθηκαν στις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες (που αργότερα "διαμόρφωσαν" την Ινδονησία). Η εταιρεία Middelburgsche Commercie Compagnie ή MCC
τελικά έκλεισε το 1889.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται για αυτό "οι επικυρίαρχοι".βολεύονται με της "τρίτες χώρες" και τους χαρακτηρίζουν STOCK-ανθρώπους !!!

____________________________________________________________________________

Μετά από τρία χρόνια, το 1657, ο Stuyvesant στράφηκε ξαφνικά (?) ενάντια στους νεοαφιχθέντων Κουάκερ. Οι Κουάκεροι (Χριστιανοί Φίλοι αγγλ.: Quakers), είναι μέλη μιας χριστιανικής Ομολογίας που φέρει την ονομασία Θρησκευτική Κοινωνία των Φίλων. Ο Stuyvesant διέταξε το δημόσιο βασανισμό του Robert Hodgson, ενός 23 χρόνων Κουάκερ, οποίος είχε γίνει ένας ισχυρός ιεροκήρυκας. Στη συνέχεια ο Stuyvesant έκανε ένα διάταγμα, ότι τιμωρείται με πρόστιμο και φυλάκιση, οποιοσδήποτε βρεθεί ένοχος για μέλος η υπερασπιστή τον Κουάκερ.

Αυτό το διάταγμα οδήγησε σε μια μεγάλη διαμαρτυρία από τους πολίτες της Flushing Queens, η οποία έγινε γνωστή ως η Flushing Remonstrance, θεωρείται από κάποιους ο πρόδρομος για το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τα δικαιώματα στην ελευθερία της Θρησκείας.Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen